Ketenangan Hati Bersama Islam

Sunday, June 12, 2011

Selalukah Kita Begini?

Salam semua.. harapnya masih dalam rahmat dan redha-Nya...insyaAllah.. Sedikit perkongsian bersama.. Hati dan perasaan cinta merupakan satu fitrah insaniah tidak kira sesiapapun.. Manusia perlukan cinta dan memerlukan kasih sayang.. Perasaan untuk mencintai kepada lawan jantina memang tidak dinafikan, ia merupakan sesuatu yang perlu bagi setiap manusia..

Tapi, mengapa kita terlalu sibuk memikirkannya?

Adakala setiap masa dan waktu kita fikirkannya,

Sampai satu tahap, jika sentiasa memikirkan hal ini, kita pasti akan terjebak dalam "couple". Bukankah couple itu sebuah jalan yang penuh dengan liku-liku yang salah?

Jika kita masih belum mampu, jangan sesekali bermain dengan perasaan.. Ia tidak akan membawa kemana-mana.. Perjalanan masih terbentang jauh.. amat jauh...

Apabila diceritakan mengenai jodoh?.. ada apa dengan jodoh??

Masih tidak yakin dengan janji Allah S.W.T.?

Di dalam kuliah, seorang ustaz menerangkan bahawa qada' bermaksud perkara yang akan berlaku dan qadar perkara yang telah ditetapkan sejak azali.. qada' terbahagi kepada dua iaitu qada' muallaf iaitu yang akan berubah manakala qada' mubra adalah perkara yang telah ditetapkan sejak azali yang merangkumi jodoh, ajal, rezeki dan beberapa perkara lagi..

Bukankah Jodoh itu telah ditetapkan oleh-Nya?

Lihatlah...
Kita semua punyai misi untuk Islam.. Mengapa mudah goyah kepada perasaan dan cinta.. Ramai yang mengatakan "aku mahu berkahwin, bernikah" tetapi dimanakah persediaan kita?.. untuk menjadi isteri kepada seorang suami atau suami kepada seorang isteri?..

Ia bukanlah sebuah perkara yang mudah.. Adakah ia hanya sebuah keseronokan?.. Untuk merealisasikan mimpi indah?.. Tidak.... Ia satu tanggungjawab yang akan ditanya oleh Allah S.W.T. suatu ketika nanti.. Adakah kita telah melaksanakan tugas sebagai khalifah dengan sebaik-baiknya?..

Jadilah hamba kepada Pencipta kita sebaik-baiknya..

Menjadi sebaik-baik hamba memerlukan pengorbanan bukan hanya pada kata-kata.. Jika kita imbas kembali bagaimana sahabat-sahabat Rasulullah S.A.W. yang sentiasa memperbaharui dan meningkatkan Iman mereka. Keyakinan mereka adalah di tahap yang tinggi.. Mereka melihat syurga di hadapan mereka.. Amal yang mereka lakukan adalah semaksimum yang mungkin...

Bukan seperti kita?.. Mengimpikan syurga tetapi kita hanya bermimpi tanpa mempertingkatkan amal.. Sedarlah! Hidup ini satu perjuangan.. Jadi, berusahalah untuk Menyihatkan IMAN!..

Kunci cinta, kasih sayang dan perasaan?..

Cinta dan perasaan satu keperluan.. tidak dinafikan ia kerana fitrah..tetapi kita mesti pandai menguruskannya.. Bercintalah tetapi melalui jalan-jalan yang Islam telah tunjukkan.. Buat persediaan, dan lakukan ta'aruf dan seterusnya.. Islam itu dipenuhi cinta dan kasih sayang, tapi banyak cinta dan kasih sayang yang menyimpang dari Islam kerana kita tidak menghayati Islam sepenuhnya...

Mari sama-sama kita mencari cinta dan Redha-Nya...

InsyaAllah...

Dari Abu Hurairah r.a katanya, Rasulullah S.A.W. bersabda:

"Sesungguhnya ALLAH TA'ALA berfirman pada Hari Kiamat kelak; mana orang-orang yang saling mencintai kerana keagungan-KU? Hari ini KU-naungi mereka, di mana tidak ada naungan yang lain selain naungan-KU."

No comments: