Ketenangan Hati Bersama Islam

Thursday, January 14, 2010

Rumput & Kasih Sayang


Hendak dijadikan cerita..


Pada suatu pagi di sebuah sekolah menengah, punyai seorang pelajar bernama Fakhrul bertanya pada seorang gurunya yang sedang mengajar. Ketika itu, gurunya sedang menyentuh mengenai kasih dan sayang secara am kepada semua pelajarnya di dalam kelas.


Perbualan di antara Fakhrul dan gurunya berbunyi begini:


Fakhrul: Maaf, cikgu, macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang paling kita sayang?. Macam mana juga kasih sayang itu nak berkekalan?


Cikgu: Oh, awak nak tahu ke?.Emmm...baiklah, sekarang kamu buat apa yang cikgu suruh. Ikut je ye...mungkin kamu akan dapat apa jawapannya.


Fakhrul: Baiklah...apa yang saya harus buat cikgu?


Cikgu: Kamu pergi ke padang sekolah yang berada di luar kelas sekarang juga. Kamu berjalan di atas rumput di situ dan sambil memandang rumput di depan kamu, pilih mana yang PALING cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walaupun sekali. Dan kamu petiklah rumput yang PALING cantik yang berada di depan kamu tersebut dan selepas itu bawa balik ke kelas.


Fakhrul: InsyaAllah, cikgu. Saya pergi sekarang dan buat apa yang cikgu suruh. Apabila Fakhrul balik semula ke kelas, tiada pun rumput yang berada di tangannya. Maka cikgu pun bertanya kepadanya.


Cikgu: Mana rumput yang cikgu suruh petik tu Fakhrul?

Fakhrul
: Oh, tadi saya berjalan di atas rumput dan sambil memandang rumput yang berada di situ, saya carilah rumput yang paling cantik. Subhanallah, memang ada banyak yang cantik tapi cikgu kata petik yang paling cantik maka saya pun terus berjalan ke depan sambil mencari yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi. Tapi sampai di penghujung padang , saya tak jumpa pun yang paling cantik. Mungkin ada di antara yang di belakang saya sebelum itu tapi dah cikgu cakap tak boleh menoleh ke belakang semula, jadi tiadalah rumput yang saya boleh petik cikgu.

Cikgu: Ya, itulah jawapannya. Maknanya, apabila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang, janganlah kita hendak mencari lagi yang lebih baik daripada itu. Kita patut hargai orang yang berada di depan kita sebaik-baiknya. Janganlah kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku tetap dah berlaku. Dan semoga yang berlalu tidak lagi berulang. Jika kita berselisih faham dengan orang yang kita sayang itu, kita boleh perbetulkan keadaan dan cuba teruskan perhubungan tersebut walaupun banyak perkara yang menggugat perhubungan tersebut. Dan ingatlah orang yang kita sayang itulah kita jumpa paling cantik dan paling baik pada MULAnya walaupun nak ikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi. KECUALILAH jika perhubungan tersebut tak boleh diselamatkan lagi, maka barulah kita mulakan sekali lagi. Maka sayangilah orang yang berada di depan kita dengan tulus dan ikhlas.

Maka, bersyukurlah dengan kasih-sayang yang kita terima pada hari ini, kerana jika kita meninggalkannya, mungkin kasih sayang itu tidak akan kembali seperti sediakala. Sedarlah wahai insan walaupun hanya seinsan biasa mahupun lemah, kasih sayang ALLAH S.W.T. itulah yang paling hakiki, jika kau memalingkan dirimu dari kasih-Nya, maka kamulah serugi-rugi manusia..


InsyaAllah, sentiasakanlah diri untuk tenang dalam memohon doa pada-Nya.. Mudah-mudahan dipermudahkan kemudahan urusan dunia dan akhirat kelak.. Bekunya airmata dari kerasnya hati.. Kerasnya hati dari banyaknya dosa.. Banyaknya dosa dari lupanya mati.. Dan lupanya mati kerana terlalu cintakan dunia..


Ya ALLAH.. letakkanlah dunia di tanganku, janganlah ENGKAU letakkan ia dihatiku.. Carilah dunia dan kejarlah akhirat kerana di situlah punyai KETENANGAN.. InsyaAllah, KETENANGAN yang HAKIKI..

No comments: