Ketenangan Hati Bersama Islam

Thursday, April 2, 2009

Kesempatan Bersama, Mengajak Semua.

"Aisya pergi tak "dinner" malam nanti?". Semangat Hasmah melaungkan nama indah itu ditengah-tengah kesibukkan "loading Bay" di kampus.

"hee.. pergi kot, tapi sebenarnya Aisya ada hal, Hasmah pergi dengan sape ye?".
Resah Aisya berkata.

"Hasmah ingat nak jemput Aisya malam ni, ada masalah apa-apa ke?, kita pergi makan malam sama-sama k, Semester last ni..Ok?"Rayu Hasmah.

"Emm..tak ada masalah apa-apa pun, boleh sahaja dengan semua "classmate" kan?"

"Mestilah "kita" kan "friendship for ever" heee.." nyaring suara Hasmah.

"okay, apa kata kita siap sebelum maghrib, solat, dan dengar kuliah magrib dulu, "best" tau tajuk malam ini "Cinta Remaja" syok tau..selepas isyak kita "fun" sama-sama nak.."Cadangan Aisya.

"hehe..Okay bagus juga bila lagikan.. nanti Hasmah minta tolong Nasrul beritahu yang lain" Luah Hasmah.

Aisya tersenyum. buat seketika dia berasa bersyukur mempunyai teman-teman sekuliah yang dapat bertolak ansur. Tipu lah jika tidak pernah bertegang mulut hee..

Hampir 3 bulan, Aisya dan teman seperjuangan menghabiskan masa bersama-sama. Semester akhir ini memberi peluang kepada Aisya dan teman-teman membuat aktiviti kuliah bersama..
Dari trek Taman Negara, Makan Malam Bersama, Bersolat jemaah ramai-ramai bersama di Masjid, aktiviti Arena yang lain, pengalaman berniaga...ini adalah kenangan manis Aisya.

Kenangan manis ini, walaupun biasa bagi sesetengah orang lain, tapi bagi Aisya, waktu ini Yang Maha Esa memberi kesempatan untuk mengenali Mad`u nya. Kelapangan bersama-sama teman- teman adakalanya sedikit sebanyak memberi peluang kepada Aisya untuk melontarkan idea dan uga mendapat respon yang pelbagai daripada teman-teman, lagi baik dari sudut "mengajak"ke arah kebaikkan.

"Amar Makruf Nahi Mungkar"

Acapkali sebenarnya kita mendengarnya bukan, tapi cara pelaksanaanya mungkin berbeza. Kadangkala ia akan mengikut kreativiti dan situasi keadaan Mad'u itu sendiri, atau dengan cara yang lain.....

Contoh dalam satu kronologi cerita dibawah :

"Yana tahu tak daripada kita ajak budak "classmate" kita, lebih baik kita ajak dan perbaiki rakan-rakan yang dah jadi baik, dan kita ajak lagi mereka ke arah berbuat banyak lagi kebaikan, tak lah nanti orang kata yang dikejar tidak dapat, yang dikendong tercicir pula." Cadangan Nisa' kepada teman sekuliahnya.

"emmm, betul juga kadangkala rasa bengang dah tengok maksiat berleluasa, makin hari makin teruk, tak larat rasanya." Nyata Yana kepada Nisa'.

atau

"Rahimah, tadi Ina ajak Aliya, Niza, Ain pergi solat hajat esok malam, Ina seronok sangat ajak mereka bertiga tadi. Ina ajak semua "classmate" tapi tiada respon sangat. Tapi, tak apa lah mungkin hari ini tiga orang mana tahu esok lusa, tulat dan sebagainya, kan?" Ina galak bercerita.

"Wah, tak apa lah sekurang-kurangnya kita berusaha mengajak mereka, bila lagi kan? lagipun ini salah satu cara kita fardhiyah tau.. biarlah kita meraikan segala kejayaan kecil, daripada mengejar kejayaan besar semata-mata, tetapi biarlah ia sebagai 'jalan' bagi kita untuk terus berusaha mencapai kejayaan besar itu." Semangat Rahimah menyokongnya.

Dua perbandingan ini sebenarnya adalah daripada pengalaman kendiri..situasi pertama adalah pada masa fikiran keliru dan hampir berputus asa. Rasa membara untuk mengajak mad`u untuk berbuat kebaikan terus..tetapi hatta disebabkan tidak berapa elok penggunaan gaya bahasa dan tak kena lenggok gaya, jadi hasilnya tidak seberapa.

Tatkala sudah terkena dinasihati dan di dorongi, juga belajar daripada kesilapan lalu, cara ajak itu lebih sempurna daripada sebelumnya. Oh ya, masih tidak hebat mana, tetapi 'dia' sekurang-kurangnya berusaha mencuba untuk mendapatkan hasil daripada penangan percubaan pertama.

to be continue..

No comments: